Acteur in trainingen

Print
Acteurs in trainingen

Al jaren is het gebruikelijk om in trainingen gebruik te maken van specifieke kwaliteiten van beroepsacteurs. Deze acteurs zijn opgeleid om te spelen en te reflecteren op hetzelfde moment. Ook wij spelen tijdens trainingen, in onze eigen trainingen, maar ook als ondersteuning van trainingen van andere bureaus.

Trainen is een samenspel tussen de elementen kennis, inzicht, houding en gedrag. Je kunt het vergelijken met het leren autorijden. Je hebt kennis van de verkeersregels en het voertuig nodig om veilig op de weg te rijden. Inzicht in het verkeer leert je om je kennis adequaat in te zetten en met houding en gedrag leer je om deel te nemen aan het verkeer.

In trainingen is dat niet anders. Alle elementen kunnen afzonderlijk worden getraind. Kennis is een kwestie van leren. Inzicht doe je vaak op door na te denken en te analyseren en je houding en gedrag kun je oefenen in een praktijksimulatie. Dat laatste wordt ook wel aangeduid met rollenspel.

Trainers maken regelmatig gebruik van acteurs die opgeleid zijn om in rollenspelen met deelnemers van trainingen te spelen alsof ze in de werkelijkheid acteren.
Natuurlijk kan iedereen de werkelijkheid nabootsen, maar acteurs zijn juist opgeleid om zo waarachtig mogelijk, als personage, op te treden in de oefeningen. De acteurs zijn opgeleid om het karakter van de persoon in te zetten in een spel. Een acteur heeft inzicht in verschillende rollen en kan zich verplaatsen in de situatie van zijn rolfiguur. Als derde heeft een acteur die specifiek is opgeleid om in rollenspelen te acteren het vermogen om in het spel de ontwikkeling van de tegenspeler waar te nemen en daar adequaat op in te spelen. Daarmee wordt het spel niet een demonstratie van de kundigheid van de acteur, maar een oefening voor de werkelijkheid. Net als bij het leren rijden leer je de kneepjes van het vak in een gesimuleerde praktijk.

Acteurs zijn door hun inzicht en ervaring erg bedreven in het geven van reflecties op houding en gedrag. Door het spel te spelen en te ervaren geven ze de trainee direct terug hoe houding en gedrag van de trainee in een actie-reactiespel hebben ervaren. Het gedrag wordt niet alleen vanaf de zijlijn voorzien van commentaar, maar krijgt een diepere laag vanuit de praktijk.

De trainer bespreekt het gedrag vanuit overzicht en structuur, de acteur vanuit ervaring. Beschouw het maar als het oefenpartijtje bij de sport.


Bureaus waarvoor ik als trainingacteur gewerkt heb:

Quintrix BV Wageningen:
Wageningen Universiteit en Research Centre
Opleiding coach betaald voetbal
DSW de Zorgverzekeraar
Microsoft

Buro Kalden Sinderen:
Diverse ondernemingsraden met diverse trainers

Hogeschool Wiendesheim:
Opleidingsonderdeel onderhandelen